Simptomele depresiei

Dispoziţie depresivă în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi

Indicată fie de relatarea subiectivă (ex: „mă simt trist sau gol în interior”) sau de observaţiile făcute de alţii (ex: „pare înlăcrimat”).

Interes sau plăcere marcat diminuate

faţă de toate sau aproape toate activităţile pe aproape toată durata zilei, aproape în fiecare zi (după cum indică pacientul sau după observaţiile altora).

Pierdere semnificativă în greutate

în absenţa unui regim de slăbire sau creştere în greutate. De exemplu: o schimbare de peste 5% din greutatea corporală într-o lună, scăderea sau creşterea apetitului alimentar

Insomnie sau hipersomnie aproape în fiecare zi

Nu reușește să adoarmă sau se trezește prea devreme deși își dorește să doarmă. Se chinuie noaptea să adoarmă. Lipsa somnului se simte, a doua zi fiind obosit, somnoros, nervos, amețit.

Agitaţie sau retard psihomotor aproape în fiecare zi

Observabile și de către alţii, nu doar senzaţia subiectivă de nelinişte sau lentoare. De exemplu: pare să nu își găsească locul, este neliniștit, iși frământă mâinile, se „foiește” prin casă.

Oboseală sau lipsă de energie aproape în fiecare zi

te poți simți epuizat, permanent obosit, te scoli mai obosit decât te-ai culcat. Nu mai ai forță, elan pentru activitățile curente, pe care le faci cu dificultate, greoi, parțial sau chiar deloc

Sentimente de devalorizare sau vinovăţie inadecvată

Care poate fi delirantă aproape în fiecare zi (nu doar auto-reproşuri sau vinovăţie în legătură cu starea de boală). Inițial pot fi vagi sentimente de inadecvare, de a nu fi „suficient” de bun soț/soție

Capacitate de gândire sau concentrare diminuate

Sau indecizie, aproape în fiecare zi (fie prin relatări subiective sau relatări făcute de alţii). De exemplu: nu poate fi atent mult timp la conversații, la serviciu sau la activitățile zilnice

 

În cadrul Clinicii Hope, vorbim deschis despre afecțiunile psihice, pentru că primul pas spre vindecare e conștientizarea și acceptarea realității – faptul că ai nevoie de sprijin.

Dacă ești într-un moment de cumpănă, îți poți recâștiga starea de bine cu ajutor profesional oferit cu calm, înțelegere și respect. Cu siguranță vei găsi răspuns la orice problemă emoțională, într-un cadru cald și primitor.

Informații și programări: 0724 792 901

Simptomele depresiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus